COMING 2017

COMING 2017

SAMMAMISH, WASHINGTON

REMODEL

This residence was originally designed by Roderick Glenn Parr in 1966.  Parr typically used “post and beam frames, large window expanses, clean geometric forms and fireplaces as room partitions” (Docomomo WEWA).  This home is no exception.  Located on Pine Lake in Sammamish, Boxwood’s role is to bring it into the 21st century with its new owner Carole Viney. 

A new wrap-around deck queues the relocated main entry and provides a covered place to grill, outdoor entertainment space and an elevated view of the lake.  Inside, the all new kitchen with an island/bar is more open to the living and dining areas and provides unobstructed views over the dining table to the lake.  The two main rooms are separated by the signature room divider fireplace which is currently clad in tan Roman brick on three sides and dark gray basalt on the fourth.  The brick portion will be covered with basalt colored cement plaster to unify the shape and will be fitted with a large wood and steel mantel.  New cove lighting will wash the lightened vaulted cedar T&G ceiling and the former entry foyer will be absorbed into the living room to provide shelves for artwork and books while enhancing furniture arrangement and views of the fireplace and lake.

At the rear of the house, the old master bedroom and tiny ensuite bathroom will be combined with an adjacent workshop space to make a new master suite.  Gracious space for a king bed, armoire, walk through closet and new bathroom with a freestanding soaking tub, large shower and double vanity have been designed.  The bedroom will also have direct access to a remodeled laundry area.  The remodeling at this end of the house makes way for an entry off of the newly enclosed carport and improved access to the kitchen from the garage.