MT. BAKER STATION

MT. BAKER STATION

SEATTLE, WASHINGTON

2010 Excellence in Masonry Design Award - Masonry Institute of Washington 

Mt. Baker Station is an aerial light rail station for Sound Transit in the Rainier Valley. The facility has been coined as the new "Gateway to the Valley", providing a symbolic entryway to the neighborhood. As such, the station is now a catalyst for new commercial, retail, and residential development, creating new gathering places for the entire community as the neighborhood’s town center. Boxwood’s design concept for the side platform station provides a prominent entry on the north end with access from Rainier Avenue South, Martin Luther King Jr. Way, and McClellan Street. The design recognizes Mt. Baker Street Station as civic architecture that is a prominent fixture in the Rainier Valley cultural and physical landscape. Because the station is a major part of the community’s identity, it includes public art, park-like gathering places, and pedestrian amenities, such as benches, lighting, and landscaping. Materials that were used on one of Sound Transit’s largest stations are concrete, steel, brick veneer and glass.

Mt-Baker-Station-1-1920-x-1080-at-60.jpg
Mt-Baker-Station-2-1920-x-1080-at-60.jpg
Mt-Baker-Station-3-1920-x-1080-at-60.jpg
Mt-Baker-Station-6-1920-x-1080-at-60.jpg
Mt-Baker-Station-7-1920-x-1080-at-60.jpg
Mt-Baker-Station-8-1920-x-1080-at-60.jpg
Mt-Baker-Station-4-1920-x-1080-at-60.jpg